De film 'Riphagen' over het leven van de Amsterdamse crimineel en collaborateur Dries Riphagen gaat vanavond in première. Volgens acteur Kay Greidanus is het goed dat ook een keer de donkere kant van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog getoond wordt.

Dries Riphagen was een invloedrijke crimineel, zwarthandelaar en jodenjager die met de Duitsers collaboreerde.

Regisseur Pieter Kuijpers: "Riphagen was de grote onderwereldkoning van die tijd. Als je het het heel simpel zegt was hij handelaar in joden. Daar is hij heel rijk mee geworden. En is er na de oorlog ook nog mee weggekomen. Dus het is een vrij onvoorstelbaar verhaal."

Riphagen heeft nooit terechtgestaan en is daarom ook nooit veroordeeld voor zijn misdaden. In 1997 ontdekten journalisten Bart Middelburg en René ter Steege dat Riphagen met behulp van het Bureau Nationale Veiligheid wist te ontsnappen uit Nederland.

Eenmaal in Argentinië werd hij goede vrienden met president Juan Perón. Eind jaren vijftig keerde hij terug naar Europa, waar hij in de jaren zeventig in een Zwitserse kliniek overlijdt.

Donkere kant

Acteur Kay Greidanus speelt de Amsterdamse politieagent Jan van Liempt. "Agenten werkten in de oorlog in principe voor de Duitsers. Maar tegelijkertijd zat hij bij het verzet. Dat is meteen ook een beetje de tweestrijd van de rol. Het is zeker geen vrolijke film. Maar daarom wel goed dat het vertelt wordt."

"Er zijn wel een aantal oorlogsfilms geweest die allemaal gaan over de heldhaftigheid van Nederland binnen die oorlog. En dit laat een andere, heel realistische en donkere kant zien van hoe Nederland in de oorlog stond."

Volgens regisseur Kuijpers heerst er vaak ongeloof als mensen uit de bioscoop komen. "Je zit wel met zweet in je handen te kijken, maar ik merk dat veel mensen die de film gezien hebben eigenlijk best wel boos zijn. Hoe kan dit gebeuren, hoe kan zoiets."

'Riphagen' draait vanaf vanavond in meerdere Amsterdamse bioscopen.

Bekijk de video met fragmenten van de film hier:

Riphagen in première
Riphagen in première