De PvdA wil dat er op de Wallen voortaan bierglazen van plastic worden gebruikt in plaats van van glas.

De partij stelt dit voor naar aanleiding van meerdere vechtpartijen. Afgelopen weekend raakten er meerdere mensen gewond omdat er bij een vechtpartij kapotte glazen werden gebruikt. Twee slachtoffers moesten naar het ziekenhuis worden gebracht. Negen mensen werden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de mishandelingen. 

Volgens de PvdA is in Cardiff in Wales al besloten om al het glaswerk in de horeca te vervangen voor plastic. Het lijkt hen goed om dat hier op de Wallen ook te doen.

Duur

Burgemeester Van der Laan zei in een reactie dat het vervangen van glas in zo'n groot gebied nog niet zo gemakkelijk is. "Bij bepaalde evenement proberen we het tegen te gaan. Het is niet zo dat we in staat zijn het te verbieden, het is namelijk heel duur. Maar we zitten er bovenop."

De PvdA wilde ook weten of de sluiting van bureau Beursstraat bijdraagt aan de onveiligheid op de Wallen. Twee weken geleden nog overleed de 32-jarige Robert Gerritsen na een vechtpartij.

Maar de burgemeester denk niet dat de afwezigheid van een politiebureau daaraan heeft bijgedragen. Van der Laan: "De aanrijtijd was hier binnen twee minuten. We waren er zeer snel bij. Maar we praten wel verder over de sluiting, want ook wij zijn niet blij met de sluiting van deze bureau's."