Zoals het er nu naar uit ziet verliest een groep van 25 dak- en thuislozen aan het einde van het jaar hun dagbesteding. Sociale werkplaats Hids moet het huidige onderkomen verlaten, omdat de eigenaar het pand aan de gemeente wil verhuren.

Hids staat voor 'herintreden in de samenleving' en dat vat exact samen wat de organisatie doet. Mensen krijgen weer structuur in hun leven door bijvoorbeeld fietsen te repareren, of kaarten en enveloppen te verpakken.

Voor Lucien is Hids een redding geweest. "Ik heb een verleden als drugsgebruiker, een alcoholverslaving, en dat liep de spuigaten uit. Op het moment dat je bezig bent dan ben je daar niet mee bezig, en dat is goed. Je vergeet het en je krijgt een normaal patroon. En dat is goed."

Moeite

Maar eigenaar Mieke Evers heeft moeite met het vinden van een nieuwe plek. "Niet iedereen wil natuurlijk in zee met een sociale werkplaats. Het woord dak- en thuislozen met verslavingsachtergrond dat zegt al: ik kom eraan met problemen. Tenminste, dat denken de mensen. Maar ik haal ze en breng ze zelf naar huis, ze moeten hier werken", zegt Evers. 

En dat blijkt. Iedereen is in zijn eigen tempo hard aan het werk. Zonder de dagbesteding vreest Rinus dat hij weer op straat komt.

"Die dagbesteding is zo belangrijk. Als we dat niet hebben, gaan we ons vervelen en dan komen we weer op straat rond te slenteren en dat willen we zien te voorkomen. Het houdt ons letterlijk van de straat af en dat is zo belangrijk. We doen het met plezier dit werk en we kunnen niet normaal een baan vinden en daarom is dit zo belangrijk", zegt Rinus.

Hibs hoopt zo snel mogelijk een oude loods, leeg buurthuis of ander pand te vinden, waarin ze het werk met de groep voort kunnen zetten.

Bekijk de video: