Middelbare scholen in Amsterdam gaan de plaatsingsprocedure zoals hij dit jaar plaatsvond, ook volgend jaar weer hanteren. Dat heeft de scholenkoepel OSVO bekend gemaakt.

Over het plaatsten van basisschoolleerlingen op middelbare scholen ontstond de afgelopen jaren de nodige ophef. Omdat er te weinig plekken zijn op populaire scholen, werd er in het verleden altijd geloot.

Twee jaar geleden besloten de scholen leerlingen te gaan 'matchen' op basis van een algoritme, waarmee geprobeerd werd zo veel mogelijk kinderen op de school van hun keuze te krijgen.

Het eerste jaar leidde dat nieuwe systeem tot veel onvrede. Toen werden 1900 leerlingen geplaatst op een school die zij niet wilden. Daarom werd in eerste instantie besloten om toch weer te gaan loten, maar ook die beslissing stuitte weer op veel kritiek. 

Aangepast algoritme

Het OSVO besloot daarom tot 'matching 2.0' met een aangepast algoritme. En dat pakte een stuk beter uit. Ruim 97% van de scholieren kwam dit jaar op een school uit de top 5 van zijn of haar keuze terecht, en ruim 95% kreeg een plaats op een school uit de vooraf doorgegeven top 3.

De scholenkoepel wil deze procedure daarom ook komend jaar gebruiken, en wil het systeem bovendien voor drie jaar vastleggen. Volgens de schoolbesturen "biedt deze procedure voor de ongeveer 8000 aanstaande leerlingen de beste kans om op een plek van voorkeur op een school te worden geplaatst."