Shah Rukh Khan, waarschijnlijk heb je de naam nog nooit gehoord. Maar voor ruim 1 miljard mensen is de Bollywoodster één van de bekendste mensen op aarde. Khan was ruim twee weken in de stad voor opnames van zijn nieuwste film 'The Ring'.

En dat ging niet onopgemerkt voorbij, vertelt filmcommissaris Simon Brester: "Dit soort taferelen hebben we nog nooit meegemaakt in Amsterdam. We worden helemaal platgebeld door fans die willen weten waar hij is. Mensen werpen zich op de motorkap van zijn auto, ze bieden etentjes aan om hem te ontmoeten." Brester weet niet wat hij meemaakt. 

Bij de vorige grote opnames van The Hitman's Bodyguard bekeken fans van Samuel L. Jackson en Ryan Reynolds alle actie op afstand. "Maar de fans van Khan willen zowat door hem gezegend worden."

Selfie voor Nachtwacht 

De gemeente heeft geprobeerd om de aanwezigheid van Shah Rukh Khan, die in meer dan 80 Bollywoodfilms speelde, geheim te houden. Maar vijf dagen geleden twitterde de filmster een selfie voor de Nachtwacht naar zijn ruim 21 miljoen volgers. 'Omringd door meesters die een nachtwacht houden' en '#Amsterdambeautiful', schreef hij.

"Jammer", noemt Brester die tweet, maar hij weet dat de filmster zich door niemand laat sturen. Een paar jaar geleden was Brester in Mumbai, waar hij de gekte rond Shah Rukh Khan van dichtbij meemaakte. "Deze man is een soort godheid in India. Hij bepaalt wat er in zijn films gebeurt en dan is er niemand die daar tegenin kan gaan."

Reguliersgracht 

Net als bij The Hitman's Bodyguard was de Reguliersgracht het decor voor de opnames van The Ring. Volgens Brester is de gracht het meest geliefde stukje stad bij veel filmregisseurs en dat heeft een grote impact op de buurt. "Alleen onder strikte voorwaarden kan hier gefilmd worden. We proberen zoveel mogelijk te doen voor de buurt, maar we willen fimmakers ook niet ontmoedigen", zegt Brester.

Amsterdamse bedrijven hebben flink verdiend aan de Bollywoodfilm, aldus de filmcommissaris. Geen drie miljoen euro zoals bij The Hitman's Bodyguard. "Maar ik schat wel ongeveer de helft". 1,5 miljoen euro dus. B

rester erkent dat er klachten vanuit de buurt komen, maar ziet ook dat veel Amsterdammers hun brood verdienen met de film. "Als het geld en de middelen gebruikt worden, dat vinden wij het als gemeente wel waard."

Bekijk reacties van de fans in deze video: