Volgend jaar 7 miljoen, in 2018 11 miljoen en vanaf 2019 toch echt de gehate 14 miljoen aan bezuinigingen voor de stadsdelen. Wethouder Udo Kock (Financiën) heeft 10 miljoen euro gevonden om de bezuinigingen in stapjes door te voeren.

De bezuinigingen moeten worden doorgevoerd vanwege tegenvallers op gemeentelijk vastgoed. "We hebben gezegd: als we in het begin de pijn een beetje kunnen verzachten dan gaan we dat doen. Dat blijkt nu te kunnen", zegt wethouder Kock.

Bij de oppositie heerst geen tevredenheid, zij vinden alsnog dat de hele bezuiniging van tafel moet. "Het is echt een doekje voor het bloeden. Er gaat nog steeds heel veel minder geld naar de basistaken. Dan gaat het echt over schoonhouden van de straten, weghalen van fietswrakken en handhaving. Dat is echt belangrijk voor de Amsterdammer", zegt Carolien de Heer van de PvdA.

Al eerder werd duidelijk dat voor veel Amsterdammers de rioolheffing omlaag gaat. Wel zullen hotels en wasserettes straks honderden euro's per jaar meer moeten gaan betalen. 

Bekijk de video: