Het Centraal Station heeft net een intensieve verbouwing achter de rug, maar het krijgt hoogstwaarschijnlijk snel een tweede facelift. ProRail wil de capaciteit van het station verder vergroten en wil daarvoor nieuwe, grote aanpassingen doen.

De capaciteit moet uitgebreid worden omdat het aantal dagelijkse passagiers hard blijft groeien. Nu zijn het er zo´n 180.000 per dag, ProRail verwacht dat dit aantal ook de komende jaren fors zal blijven groeien. "Zo worden de perrons verbreed en verlengd zodat er meer ruimte ontstaat voor treinen en reizigers. De huidige middensporen worden daarvoor gesaneerd."

Zesjarige verbouwing

Om de stroom reizigers op het station zelf aan te kunnen, worden de tunnels ook onder handen genomen. De IJ-passage en de Middentunnel zijn zo goed als klaar, nu zijn de twee andere tunnels aan de beurt. "De trappen, roltrappen en liften worden hierop aangepast. Daarnaast wordt de oosttunnel vernieuwd en de westtunnel aangepast."

De oosttunnel is momenteel de smalste tunnel van allemaal. Het ligt voor de hand dat deze verbreed zal worden, al is het nog niet duidelijk wat er precies gaat gebeuren. De verwachting is dat in 2019 het uiteindelijke besluit wordt genomen. De verbouwing zal rond 2020 moeten beginnen en zal ongeveer zes jaar gaan duren.