Fietsers in Amsterdam hoeven binnenkort minder vaak te wachten voor een rood verkeerslicht. De gemeente overweegt op bepaalde fietskruispunten de stoplichten voor fietsers uit te zetten, omdat dit de doorstroming sterk verbetert.

Een proef op het Alexanderplein blijkt zo'n groot succes, dat de gemeente het op meerdere plekken als een goede oplossing ziet. "Op het plein zijn als proef de verkeerslichten in mei van dit jaar twee weken uitgezet. Dat leverde geen problemen op en dus is de proef verlengd en staan de lichten in ieder geval tot eind november uit", zegt Margreet Hoedjes van de gemeente tegen De Telegraaf.

De kruising is voor en tijdens de proef met videocamera's in de gaten gehouden. Het aantal conflicten bleek nauwelijks hoger wanneer de lichten uitgeschakeld waren. Ook de trams bleken amper hinder te ondervinden, het oponthoud bedroeg een verwaarloosbare 1,1 seconde.

Op het drukste moment in de ochtendspits zijn er circa duizend oversteekbewegingen op het plein. Fietsers hoefden door het uitzetten van de stoplichten minder vaak en minder lang te wachten. Het aantal fietsfiles halveerde in de ochtendspits. Wel waarschuwt Hoedjes dat per situatie moet worden bekeken wat de beste oplossing is.