Een deel van de sociale huurwoningen in Amsterdam zou beschikbaar gesteld moeten worden voor Amsterdammers met een baan maar een laag inkomen. 

Zij maken nu geen kans op de woningmarkt, stelt de Amsterdamse VVD.

Het is één van de laatste proefballonnetjes van oud-raadslid Daniël van der Ree, hij maakte eerder deze maand de overstap naar de Tweede Kamer. Hij vindt dat mensen met 'een economische of maatschappelijke band' met de stad voorrang zouden moeten krijgen.

"Wonen in Amsterdam blijft een uitdaging, ook voor mensen met een baan. Ik pleit ervoor om landelijke wetgeving te gebruiken en een deel van de sociale huurwoningen met voorrang voor deze groep apart te zetten."

SP reageert sceptisch

Wethouder Ivens heeft eerder toegezegd te zullen kijken naar voorrangsregelingen voor zogenaamde moeilijke groepen. Van der Ree zou graag zien dat werkenden die geen betaalbaar huis kunnen vinden, daar ook aan toegevoegd worden. 

"Mensen met een baan, zeker mensen die een salaris verdienen tot de sociale huurgrens, verdienen steun van de gemeente om ervoor te zorgen dat ook zij in Amsterdam kunnen blijven", stelt de VVD. Zoals te verwachten is niet iedereen in de Amsterdamse politiek enthousiast. Vooral bij coalitiepartner SP wordt het idee met de nodige scepsis ontvangen.