Het Leger des Heils luidt vandaag de noodklok wegens het snelgroeiende aantal daklozen in Amsterdam. 

De organisatie wil dat er snel goedkope huurhuizen met een huurprijs van maximaal 400 euro bij komen in Amsterdam om het stijgende aantal daklozen tegen te gaan. 

Het Leger des Heils wordt bij zijn oproep gesteund door verschillende daklozenorganisateis en opvangcentra in de stad. In Nederland zijn er in de afgelopen zes jaar dertienduizend daklozen bijgekomen, een groot deel van hen bevindt zich in Amsterdam. Paul Scheerder van het Leefkringhuis in Noord ziet dat terug in de dagelijkse praktijk.

"Op mijn dagelijkse spreekuren zie ik steeds meer mensen zonder woning binnenkomen. Ik ken mensen die slapen in hun auto of gewoon op straat. Er zijn geen woningen, dat was altijd al een probleem, maar het is verergerd", vertelt Scheerder. "Er wordt heel veel gebouwd, kijk bijvoorbeeld hier in Noord naar de Banne. Er is nieuwbouw maar tegen een prijs waar deze mensen niet in kunnen komen."

Lege kantoren

De mensen van Stoelenproject in West hebben elke nacht 45 bedden beschikbaar maar moeten ook elke nacht weer velen teleurstellen. "Ze redden het niet meer", zegt Annemiek van Bemmelen. "Het zijn niet alleen mensen in de schuldhulpverlening, sommigen hebben een laagbetaalde baan. Maar ze betalen bijvoorbeeld een keer de huur niet om andere schulden te betalen. En dan loopt het alleen maar op."

Als Van Bemmelen om zich heen kijkt in de stad, denkt ze ook de oplossing te weten. "Het staat vol met lege kantoren. Wanneer worden die eens omgebouwd tot woningen voor mensen die er recht op hebben?"

Video: Goedkope huurhuizen nodig