Een groep van acht Hongaren en Egyptenaren staat de komende twee weken voor de Amsterdamse rechtbank terecht in een grote mensenhandelzaak. 

De groep zou tussen 2005 en 2010 vrouwen onder dwang in de prostitutie hebben laten werken. 

Volgens het Openbaar Ministerie gingen de verdachten bij de zoektocht naar potentiële prostituees zorgvuldig te werk. Kwetsbare vrouwen werden er uitgepikt en hun werd goedbetaald werk en onderdak beloofd. Zo had één van de vrouwen bijvoorbeeld een ziek zoontje en bijna geen geld meer om hem te onderhouden. 

Zodra de vrouwen akkoord gingen, werden ze heen en weer gereden tussen Hongarije, Zwitserland, Duitsland en Nederland. Op deze manier bouwden de vrouwen een schuld op bij de verdachten, zo stelt het OM. Eenmaal in Amsterdam gingen de vrouwen gebukt onder een regime van terreur en intimidatie. 

Beloftes niet nagekomen

Na elke klant moest er worden doorgegeven hoeveel de vrouwen verdiend hadden. Praten met andere prostituees mocht niet en de slachtoffers werden constant onder druk gezet als ze te weinig verdienden. Van de belofte dat de vrouwe 50 procent van de inkomsten mochten houden bleef niets over: al het geld werd afgepakt. 

De groep van acht mannen staat vanaf maandag terecht in de zaak waarvoor liefst 15 zittingsdagen zijn uitgetrokken. Verslaggever Menko Arends is in de rechtszaal aanwezig en doet op Twitter verslag van de zaak:

Tweets by MenkoArends