Personeel van zorginstelling Cordaan maakt zich grote zorgen om bezuinigingen op de afdeling waakzorg. Die houdt namelijk op te bestaan in de huidige vorm, en het werk zal deels door vrijwilligers worden opgevuld.

Waakzorg is het letterlijk 's nachts waken over mensen die in de allerlaatste fase van hun leven zitten. Een heel zware taak, aldus de medewerkers, en dus zeker niet geschikt voor vrijwilligers. 

Drieëntwintig medewerkers van Cordaan werken nu op de afdeling waakzorg. Het personeel durft zelf niet voor de camera, maar laat via vakbond FNV weten de maatregel onverteerbaar te vinden. 

Maureen van de Pligt van de FNV: "De grootste zorg is de kwaliteit van de waakzorg die straks overblijft. Het is zo'n intensieve vorm van zorg. Wij vinden, met het personeel, dat dat door goed gekwalificeerd personeel moet worden verzorgd."

Cordaan zegt de afdeling niet in de huidige vorm te kunnen behouden omdat ze er jaarlijks 130 duizend euro op verliezen. Het werk zal nu voor 40 procent door vrijwilligers worden gedaan en 60 procent door ZZP'ers. 

Morfine

Cordaan laat ook weten dat als een client of zijn familie daar voorkeur voor heeft, er gespecialiseerde verpleegkundigen ingezet kunnen worden. Uit stukken van Cordaan blijkt verder dat ze alleen de zogenoemde laagcomplexe zorg door vrijwilligers willen laten doen.

Maureen van de Pligt is echter stellig. "Cordaan mag mij vertellen wat lichte zorg is als je bij mensen die op sterven liggen waakzorg mag verlenen. Ademnood, morfine opvoeren, dat is niet licht, dat ervaart iedereen als zwaar."

Cordaan wil de afdeling Waakzorg per 1 oktober opheffen.  Het personeel en de vakbond hopen dat daar nog wat aan kan veranderen. De werknemers zullen overigens wel een andere functie aangeboden krijgen binnen de zorginstelling.

Bekijk de video: