Onderwijswethouder Simone Kukenheim lag woensdag in de gemeenteraad onder vuur vanwege de problemen met leerlingen van Turkse afkomst.

Meer dan 200 kinderen willen van school wisselen na de mislukte coup in Turkije. De vraag was of de wethouder genoeg gedaan heeft om dat te voorkomen.

Bovendien ontstond er na uitspraken van de wethouder verwarring over het bestaan van lijsten met de namen van 'Gülen-kinderen'. Het werd, ondanks de temperatuur buiten, een ijzig debat voor de wethouder en D66.

"De conclusie kan geen andere zijn dan dat het verhaal niet klopt, zoals het college ook schrijft", zei GroenLinks-raadslid Rutger Groot Wassink.

"En dat is geen misverstand en dat zijn geen grote woorden zoals een krant dat omschreef. Dat is feitelijk onjuiste informatie die door de grootste fractie van deze raad keer op keer is herhaald en bevestigd."

Burgemeester

Marijke Shahsavari (CDA) vroeg of Kukenheim zich geholpen voelde door de uitspraken van D66-fractievoorzitter Jan Paternotte over de 'Gülen-lijst' maar de wethouder gaf geen duidelijk antwoord.

"Ik sta hier in de eerste plaats als wethouder en wij spreken als college uit een mond. Dus daarmee verwijs ik ook volledig naar de bijdrage van de burgemeester op dit punt die ik volledig deel."

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte, die als eerste de Gülen-lijsten ter sprake had gebracht, gaf vanmiddag toe toe dat zijn partij te snel de publiciteit had opgezocht en dat daardoor een misverstand was ontstaan.

Bekijk de video: