Onderwijswethouder Simone Kukenheim (D66) van Amsterdam wacht woensdagmiddag een zwaar debat in de gemeenteraad. 

Bijna de gehele oppositie wil haar stevig aan de tand voelen over de ontstane situatie op basisschool de Witte Tulp in Osdorp. Nog altijd zitten dertien leerlingen thuis en volgen dus geen onderwijs.

WhatsAppgroep

Na de mislukte coup in Turkije op 15 juli ontstaat er in de zomervakantie onrust. Basisschool de Witte Tulp is volgens sommige ouders een 'Gülenschool'. Ouders van kinderen op de Witte Tulp maken een WhatsAppgroep aan waarin druk wordt uitgeoefend om kinderen van school te halen.

Afgelopen maandag meldt de wethouder in een brief dat in totaal 170 kinderen van school wisselen. 157 zitten inmiddels op een andere school, 13 zijn in bemiddeling en volgen geen onderwijs. Wel is Bureau Leerplicht in contact met alle ouders van deze leerlingen.

Eind augustus verschijnt er een lijst met daarop de namen van leerlingen die van school willen wisselen. Deze is opgesteld door het 'Comité veilig naar school'. Tijdens een raadsdebat op 1 september zei D66-fractievoorzitter Jan Paternotte gehoord te hebben dat er ook een lijst bestaat met kinderen die juist wel op de Witte Tulp willen blijven. Volgens Paternotte zou deze lijst met 'Ankara' worden gedeeld.

Bevestigen

In het raadsdebat lijkt Kukenheim deze informatie te bevestigen. "Wij weten dat deze lijsten doorgaan. Dat geven we ook gewoon door aan de driehoek, daar wordt dit ook besproken."

Opmerkelijk genoeg blijkt amper twee uur daarna de voorzitter van de driehoek, burgemeester Van der Laan, niets te weten van deze lijsten. Een dag later laat hij weten dat het waarschijnlijk gaat om 'een vergissing in de kring van D66'.

Paternotte houdt hierna juist vol dat er wel degelijk lijsten bestaan met kinderen die nog wel naar Gülenscholen gaan. "Scholen, ouders en kinderen voelen zich bedreigd. De burgemeester moet dit beter uitzoeken en maandag de raad informeren."

'Sterk vermoeden'

Op 6 september geeft de voorzitter van Stichting Cosmicus Onderwijs Tuncay Catak een interview aan Trouw. Daarin geeft hij aan dat er slechts een 'sterk vermoeden' is dat er lijsten met Ankara worden gedeeld.

Wethouder Kukenheim wil voorafgaand aan het raadsdebat niet geïnterviewd worden. Naar verwachting zal de oppositie zich richten op verschillende zaken, zoals de onduidelijkheid die Kukenheim verschafte over het al dan niet bestaan van de lijsten met Gülenleerlingen. Daarnaast wil de oppositie opheldering over wat de wethouder en haar ambtenaren hebben gedaan om te voorkomen dat zoveel leerlingen van school wisselen. Bovendien gaan dertien leerlingen inmiddels al ruim twee weken niet naar school, veel te lang vindt de oppositie.

Ook fractievoorzitter Jan Paternotte zal naar verwachting gezocht worden. Hij begon op 1 september over het bestaan van de zogenoemde 'jaaglijsten' met namen van leerlingen die juist op de Witte Tulp willen blijven. Het bewijs dat deze lijsten ook echt bestaan en daarnaast met 'Ankara' gedeeld worden is tot nu toe niet geleverd maar werd dus wel bevestigd door Kukenheim.

Vergadering

De raad zal vast willen of er voorafgaand aan de vergadering op 1 september contact is geweest over deze lijsten tussen de D66-fractievoorzitter en de D66-onderwijswethouder.

Het debat in de gemeenteraad, aangevraagd door GroenLinks, PvdA, CDA en PvdD, begint naar verwachting rond 14:00 en zal live te volgen zijn op AT5.nl/live.