De scholen zijn alweer twee weken begonnen, maar nog steeds zitten dertien leerlingen van de Amsterdamse basisschool de Witte Tulp thuis.

.Hun ouders willen dat ze naar een andere school gaan, vanwege de spanningen die ontstonden na de mislukte staatsgreep in Turkije. Maar er is nog altijd geen plek voor hen gevonden.

Start schooljaar

In een brief van wethouder Kukenheim staat dat van de 226 kinderen die van school willen wisselen, er 211 al op een nieuwe school zijn begonnen en twee toch op hun oude school doorgaan.

Een simpele optelsom zegt dus dat dertien leerlingen al twee weken niet naar school gaan. Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter GroenLinks, vindt dat onacceptabel. "Ik vind dat kinderen zo snel mogelijk naar school moeten gaan. De start van een schooljaar is natuurlijk ook heel belangrijk."

Leerplichtambtenaar

Normaal gesproken komt de leerplichtambtenaar op bezoek als je kind niet naar school gaat.  Die ambtenaren hebben nu ook contact met de ouders van deze dertien kinderen. Maar het lijkt erop dat het wordt gedoogd dat de leerlingen op dit moment geen les hebben.

"Deze kinderen moeten zo snel mogelijk geplaatst worden", aldus Groot Wassink. "Als die redenen niet heel duidelijk zijn, vind ik dat die kinderen terug moeten naar de school waar ze op zaten. Desnoods terug naar de Witte Tulp. Ik vind dat die ouders wel onder druk gezet moeten worden, omdat die kinderen geen onderwijs onthouden mag worden."

Debat

Verantwoordelijk wethouder van Onderwijs, Simone Kukenheim, wilde niet voor de camera reageren op de kwestie. Woensdagmiddag debatteert de gemeenteraad over de Gülen-kwestie.