Toeristen en reizigers die een dokter zoeken kunnen binnenkort ook terecht op het centraal station. Volgens dokter Eric Cambridge is dit namelijk de plek waar toeristen met hun medische vragen terecht moeten kunnen.

Pal aan de IJkant van het nieuwe gedeelte van het station, zit de praktijk die behalve een huisartsenpost ook een apotheek bevat. Net als veel andere gezondheidscentra dus, alleen dan op een ongewone plek.

"Ja, het centraal station is een ongewone plek. Aan de andere kant ook een logische, veel reizigers zijn verbaasd dat er geen apotheek of dokter op het centraal station is", zegt Eric Cambridge.

Geslachtsziekte

De dokter is er niet alleen voor toeristen, maar ook voor forenzen, expats en zelfs de gewone Amsterdammers. Maar gezien de centrale ligging in de stad krijgt hij toch wel veel aanloop van toeristen.

"We zien heel wat mensen na het bezoek van een coffeeshop in paniek raken en denken dat ze doodgaan. Of mensen die naar de Wallen zijn geweest en zich plotseling realiseren dat ze mogelijk een geslachtsziekte hebben of gewetensnood krijgen, omdat ze thuis een partner hebben zitten", vertelt de dokter.

Dokter Robot

Om patiënten ook buiten openingstijd te kunnen helpen is Dokter Robot in het leven geroepen. Dit is een automaat waar met of zonder recept 24 uur per dag medicijnen, maar bijvoorbeeld ook aspirine of babyvoeding, opgehaald kunnen worden.

Steun van de gemeente of de NS hebben dokter Cambridge en zijn collega's niet gehad. Ook de opstart verloopt lang niet even vlekkeloos. Zo is er bijvoorbeeld nog altijd geen telefoonaansluiting. Maar ze zijn altijd vastbesloten geweest om door te zetten. "Omdat er vraag naar is en omdat we toch iets goeds doen voor de doelgroep die wij hebben."