Er is een skibaan, glühwein en bratwurst. Maar ook een iglo bedekt met reddingsvesten waarin vluchtelingen optreden. Allemaal ingrediënten van het magneetfestival dat dit weekend weer plaatsvindt op het Zeeburgereiland.

De opbouw van het festival op het stuk braakliggend terrein is al in volle gang. Voorgaande jaren duurde het festival langer, maar dit jaar is het verkort naar één weekend. Volgens Jesse Limmen, oprichter van het festival, staat creativiteit van het publiek centraal.

"Het magneetfestival is een crowdsource-festival. Dit jaar is de zesde editie en mensen kunnen ideeën indienen via een platform en dan kunnen ze in de programmering komen, een kunstwerk neerzetten of eten verkopen."

Vluchtelingen

Maar het magneetfestival is meer dan een muziekfestival. Zo is er dit jaar een skibaan, met bratwurst en glühwein. Maar er is ook aandacht voor maatschappelijke kwesties: in een iglo, bedekt met reddingsvesten, zullen getalenteerde vluchtelingen uit voornamelijk Syrië optreden.

Kunstenaar Sameh Osman: "Het is een tijdelijk huis voor vluchtelingen. Ik ben begonnen met het idee als storytelling in de iglo. Het is daarna veranderd naar muziek. Dat vind ik prima. Maar interactie is het belangrijkste punt voor mij. Dus mensen komen binnen en zeggen: zijn dat echte lifejackets? Dat raakt me wel."

Dit alles dus komende vrijdag, zaterdag en zondag op het Zeeburgereiland. Zondagavond wordt het festival traditiegetrouw afgesloten met een vreugdevuur.

Bekijk de video: