Een 5-jarige leerling van basisschool Mobiel in Zuidoost heeft zich verwond aan een oud klimrek op het schoolplein. Dikke splinters van ongeveer drie centimeter lang moesten deels operatief uit zijn kruis worden verwijderd.

Het gebeurde maandag net na schooltijd. Terwijl zijn moeder stond te kijken, speelde het jongetje nog even op het klimrek. "Hij was van het rek gegleden en kwam naar me toe omdat hij pijn had', vertelt de moeder die niet met naam genoemd wil worden. 'Toen hij maar wijdbeens bleef lopen, ben ik met hem de school ingegaan om te kijken wat er aan de hand was."

Ze schrok toen ze drie grote splinters zag zitten. Samen met toegesneld personeel van school probeerde ze die te verwijderen. Dan lukte niet helemaal. Uiteindelijk is een laatste stukje splinter met veel moeite operatief weggehaald door artsen in het AMC, vertellen de moeder en de oma van het jongetje.

Op leeftijd

Het houten speeltoestel is volgens de moeder op leeftijd. Ze heeft er zelf ook nog op gespeeld toen ze er op school zat, vertelt ze. "Maar dat is toch wel meer dan 25 jaar geleden. Op het plein zijn onlangs bijna alle speeltoestellen vernieuwd, alleen deze is blijven staan."

Achterstallig onderhoud, is de conclusie van de familie. "Met die scheuren in het hout kun je dit niet zo laten staan. We horen dat meerdere kinderen al zijn thuisgekomen met splinters in hun vingers."

Schoolbestuur

Volgens directeur Harry Dobbelaar van schoolbestuur Bijzonderwijs, waar Mobiel onder valt, worden de toestellen op de schoolpleinen jaarlijks geïnspecteerd. "Het onderhoud gebeurt naar mijn weten goed." Hij benadrukt dat het niet vaststaat dat de jongen de splinters echt op het schoolplein heeft opgelopen.

Daar is zijn moeder wel van overtuigd. "Ik stond er zelf bij, meerdere ouders hebben het gezien." Bekomen van de schrik heeft ze vandaag een gesprek gehad met het schoolhoofd van Mobiel. "Ze reageerde geschrokken", vertelt de moeder. "Vanaf nu mogen kinderen onder schooltijd niet meer op het rek spelen."

Het gaat inmiddels beter met het jochie. Zijn wond herstelt goed. "Het is een dapper jongetje", vertelt zijn oma. "Ik hoop dat het goed afloopt. Voor mij is het onverteerbaar als hij hierdoor geen vader zou kunnen worden."

Zorgen 

D66 Zuidoost heeft vragen gesteld aan het stadsdeel over het ongeluk. Commissielid Roy Ristie: "Kinderen moeten op een veilige manier op het schoolplein kunnen spelen. We willen een onderzoek. Is er achterstallig onderhoud op deze en wellicht ook andere basisscholen in Zuidoost?"

Het verzoek van D66 is in behandeling genomen door het stadsdeel, bevestigt een woordvoerder. Het toestel is al geïnspecteerd door de gemeente. De uitslag is nog niet bekend.