Iedereen die dat wil kan nu zelf een kijkje nemen in de ambtswoning van burgemeester Van der Laan. En daar hoef je zelfs de stoel niet voor uit.

Je kan nu een virtuele tour maken door het pand aan de Herengracht. Normaal gesproken is de ambstwoning te bezichten tijdens de Open Monumentendag, maar omdat dit jaar het thema 'Amsterdamse School' is, maakt de burgemeesterswoning geen deel uit van het programma.

Herengracht 502 heet ook wel het Huis met de Kolommen. Het pand werd door Paulus Godin in 1672 gebouwd. Sinds 1927 is het pand de ambtswoning van de burgemeester. Daarvoor woonden er verschillende families, die het pand aanpasten aan hun eigen smaak en wensen.

Op de eerste en tweede verdieping zijn diverse ontvangstruimtes en representatieve vertrekken, op de derde verdieping zijn de privévertrekken van de burgemeester.

Van der Laan verhuisde in april 2011 naar de ambstwoning. Eerst twijfelde hij nog of het statige pand wel geschikt zou zijn voor kinderen, maar later besloot hij alsnog te verhuizen naar de Herengracht.   

Bekijk hier de virtuele tour door de ambtswoning.