Edwin Wagensveld, voorman van anti-islambeweging Pegida, is donderdag rond 10.30 uur opgepakt bij de rechtbank aan de Parnassusweg.

Wagensveld droeg een shirt met een logo van een hakenkruis in een prullenbak. Hij mocht van agenten daarmee niet naar binnen bij de rechtbank. Toen hij weigerde het logo af te plakken, werd hij opgepakt. 

De Pegida-voorman moest voor de rechter komen omdat hij eerder werd opgepakt tijdens een demonstratie voor de Stopera. Daar toonde hij een hakenkruis in een prullenbak op een spandoek. Volgens hem is dat in die context gewoon toegestaan.

Agenten hebben ook een Duitse vrouw opgepakt, die eenzelfde shirt droeg. Op beelden is te zien hoe de twee in een politiebus worden afgevoerd.

Een groepje symphatisanten dat bij de rechtbank met een spandoek met hetzelfde logo stond te demonstreren, besloot het spandoek op te rollen op verzoek van agenten. 

Brief

Voor de aanhouding ging Wagensveld, die uit voorzorg al een tandenborstel op zijn T-shirt had geplakt, in discussie met de agenten. "Ik heb een brief bij me van het Openbaar Ministerie in Oost. Daar staat heel duidelijk in dat dit geen strafbaar ding is in de context. Ik ga niet zonder dit T-shirt naar binnen toe."

Een politiewoordvoerder zegt dat de bijeenkomst vanochtend een demonstratief karakter had. Volgens de Wet openbare manifestaties is het tonen van hakenkruizen in Amsterdam niet toegestaan, vandaar dat de twee werden aanhouden toen ze het logo niet af wilden plakken.

Overigens mag je als je niet demonstreert ook geen hakenkruizen tonen, dan kun je aangehouden worden op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

De zitting ging ook zonder Wagensveld door, maar is inmiddels al voorbij. De Officier van Justitie vroeg de zaak aan te houden voor onbepaalde tijd, en de rechter stemde daarmee in.

Bekijk hier de beelden: