Het leek in juli de stilletjes de revue te passeren: Airbnb kondigde alleen anonieme verhuurgegevens te willen verstrekken. Een streep door de rekening van de gemeente, want wethouder Ivens wil juist volledige openbaarheid om zo illegale verhuur te kunnen bestrijden. 

De gemeenteraad kreeg donderdag de kans om de wethouder te bestoken met vragen. Hij is er 'niet gelukkig mee', zei Ivens vandaag. De oppositie is op zijn zachtst gezegd gepikeerd.

"De stoom kwam uit mijn oren toen ik het las", zei Reinier van Dantzig van D66. "Het is een grote middelvinger van een bedrijf dat verantwoordelijkheid heeft om te voorkomen dat Amsterdam gekaapt wordt door misbruik. Airbnb is niet op de goede weg."

Ivens is momenteel namens de stad nog in onderhandeling met Airbnb en wil over de voortgang nu niks kwijt. Tot woede van GroenLinks, dat vindt dat Ivens vragen ontwijkt.

"Met deze zwakke uitvlucht, retorisch dansend om antwoorden op terecht gestelde vragen", brieste raadslid Jorrit Nuijens. "Na twee jaar waarin u zich laat piepelen door het grootkapitaal! Als u nog op de stoel van raadslid had gezeten, had u daar een hele grote mond over gehad!"

Het enige wat Ivens de raad kon beloven was een geheime bijpraatsessie. De Amsterdammer zelf moet nog wat langer wachten op de uitkomst van gesprekken met Airbnb. 

Bekijk de video hier: