Koetsiers zijn het niet eens met het voorstel van de Partij voor de Dieren om een einde te maken aan koetsritjes door Amsterdam

Aanleiding was een incident op de Dam afgelopen weekend. Twee paarden raakten in paniek en trokken een koets omver. De gevolgen bleven beperkt, maar een koetsier liep wel wat schaafwonden op.

Werkomstandigheden paarden

Niet alleen het ongeluk was aanleiding voor een verbod, zoals dinsdag gemeld werd. De partij vindt ook de werkomstandigheden van de paarden in de stad zorgelijk.

Koetsier Gerard Rikkelman erkent de risico's van het werken met paarden, maar volgens de koetsier gaat het allemaal om goede training. "We staan nu bij de Overtoom met allerlei verkeer. Ze staan hier gewoon rustig. Net als op de Dam. Ze vinden daar rust, willen er graag naar toe. Hun maatjes staan ten slotte daar."

Aandacht

Maar hoe ging het afgelopen weekend dan mis? "Ik heb gehoord dat het druk was met aai-aandacht voor de dieren. Aaien is iets van mensen naar dieren, maar andersom hebben ze er niet veel aan."

Of aaien nou wel of niet de aanleiding was, Van Lammeren blijft bij zijn standpunt. "Er is gelukkig nog maar één ongeluk gebeurd. Maar waarom wachten op de volgende? Want nogmaals: paarden zijn vluchtdieren. Dat past niet in zo'n grote stad."

Begin oktober komt het stadsbestuur met een reactie op het plan.