Sinds vorig jaar oktober, toen Coffeeshop Roxy in Amsterdam-Zuid werd beschoten, lijkt er een heuse trend in de stad te zijn ontstaan. Coffeeshops lijken steeds vaker te worden beschoten, waarna de burgemeester besluit de zaak te sluiten.

Naast Roxy kunnen coffeeshops The Power, De Kroon en DNA hierover meepraten. Ook zij werden in het afgelopen jaar getroffen door een kogelregen. De advocaat van The Power en De Kroon, Jan de Groot, liet al eerder weten dat het gedwongen sluiten van de coffeeshops precies is wat de schutter(s) vaak wil(len) bereiken.

Twee keer raak

Coffeeshop Roxy kreeg op 23 oktober vorig jaar de twijfelachtige eer om de eerst beschoten coffeeshop in een reeks te zijn. Op 24 januari was het raak bij coffeeshop De Kroon. Ruim vier weken later, op 16 februari, was The Power op klaarlichte dag aan de beurt. Deze zaak werd kort daarna door de burgemeester gesloten. Na overleg met de gemeente mocht de zaak weer open.

De opening was van korte duur: op 31 mei werd de coffeeshop wederom onder vuur genomen, waarop de burgemeester besloot dat het pand opnieuw dichtgetimmerd moest worden. 

In de nacht van dinsdag op woensdag was het bij coffeeshop DNA wederom raak, nadat op 5 mei de zaak voor het eerst werd beschoten. Na de schietpartij in mei besloot de burgemeester de zaak voor onbepaalde tijd te sluiten. De exploitant plaatste na de eerste kogelregen kogelwerend glas. Dat bleek niet voldoende: de kogels van vannacht zijn in de zaak terechtgekomen.

Geen arrestaties

De politie laat desgevraagd weten dat in nog geen van de zaken aanhoudingen zijn verricht. De recherche is nog druk bezig met het onderzoek. Volgens een woordvoerder zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat er een verband is tussen de schietpartijen.