De Partij voor de Dieren Amsterdam (PvdD) heeft een spoeddebat aangevraagd over het gebruik van paardenkoetsen in de stad.

Dit naar aanleiding van een incident afgelopen zaterdag op de Dam. Twee paarden raakten daar door de drukte in paniek en trokken en koetsen omver. De PvdD wil een verbod op de dieren.

Dat meldt de partij vandaag. "De Partij voor de Dieren Amsterdam vindt het ouderwetse paard-en-wagen een dieronvriendelijk show'tje. De koetsen horen niet thuis op de Amsterdamse grachten in de moderne 21ste eeuw." De spoedbespreking vindt woensdagochtend plaats.

Incident

Een koetsier raakte lichtgewond bij het ongeluk. Na het incident hebben de twee dieren nog enkele rondjes gelopen met de koets op de kant. Omstanders hebben de paarden rustig gehouden en de koetsen losgekoppeld. Daarna konden de koetsiers hun weg weer vervolgen.

"We willen graag weten hoe de wethouder Dierenwelzijn naar deze trekpaarden kijkt", zegt Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. "Het is de vraag of hij deze gedateerde traditie vindt passen in een diervriendelijk Amsterdam."