De Vrije Universiteit (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn dit jaar gedaald op de toonaangevende wereldwijde universiteitsranglijst QS World University Ranking.

De UvA staat op 57e plek, terwijl het vorig jaar nog op de 55e plek stond. Wel is het de hoogst genoteerde universiteit van Nederland. De VU staat dit jaar op plaats 199.

Rangorde

 Alleen de Technische Universiteit Delft (nummer 62), Wageningen Universiteit (119) en de Universiteit Twente (177) wisten onder de Nederlandse universiteiten in rang te stijgen.

De wereldranglijst wordt, net als voorgaande jaren, aangevoerd door het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT). Stanford en Harvard, eveneens Amerikaanse universiteiten, staan op plek 2 en 3.

Reputatie

De QS World University Ranking beoordeelt ongeveer 900 universiteiten, onder meer op academische reputatie, de reputatie bij werkgevers en het aantal keren dat wetenschappers worden geciteerd in toonaangevende bladen.

Leiden, Utrecht en Groningen verdwenen alle drie uit de top honderd. Zij staan nu op respectievelijk plaats 102, 104 en 113. Ook onder meer Erasmus Universiteit Rotterdam (nummer 144), de Technische Universiteit Eindhoven (121) en de Vrije Universiteit Amsterdam (199) staan dit jaar minder goed aangeschreven.

'Onbetrouwbaar'

Volgens de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn de uitkomsten van QS "uiterst onbetrouwbaar." Dat komt volgens de RUG door wijzigingen in de manier waarop de lijst wordt samengesteld. Het grootste probleem is volgens de universiteit dat reputatie nu liefst de helft van de totaalscore uitmaakt. Daarnaast noemt de RUG de methode om citaties te meten "niet transparant en gebrekkig."