Honderden zwemmers duiken aanstaande zondag de grachten in om tijdens de Amsterdam City Swim geld op te halen voor Stichting ALS Nederland.

Maandagavond was de laatste training in water bij roeivereniging RIC.

ALS-patiënt Marieke Bakker doet ook mee met de zwemtocht van twee kilometer: "Het is bijzonder om hieraan mee te doen. Het is voor mij de eerste keer dat ik mee zwem. De eerste vier keer ben ik wel wezen kijken. Nu wilde ik ook in het water liggen en het van die kant meemaken."

'Bizar'

Bij Marieke werd vijf jaar geleden ALS geconstateerd. "Dat was heel bizar. Ik had het totaal niet verwacht. In het begin dacht ik: na een jaar kan ik niks meer. Gelukkig is het niet zo snel gegaan, dat is wel heel fijn."

Ook Olympisch kampioen op de 10 kilometer open water Ferry Weertman zwemt zondag mee. "ALS is echt een vreselijke ziekte. Op dit moment is er nog niks tegen te doen. Ik hoop dat we onder meer door dit evenement meer te weten komen over de ziekte en het straks kunnen genezen of zelfs voorkomen. Dat we in de toekomst mensen een hoop pijn en ongeluk kunnen besparen."

Donaties

Voor de organisatie is zondag een geslaagd evenement als iedereen veilig het water uitkomt en als er meer dan twee miljoen euro aan donaties wordt opgehaald. Vorig jaar werd ruim 1,8 miljoen euro ingezameld.