Burgemeester Van der Laan en de bewoners van de Haarlemmerdijk in Amsterdam vinden dat het de verkeerde kant op gaat met de straat.

Bewoners van de Haarlemmerdijk hebben zich verenigd en stuurden al een klaagbrief naar Van der Laan. "De bewoners hebben voor een groot deel gelijk. Hun klachten zijn reëel, het gaat niet de goede kant op. Er zijn dealers, veel vuil op straat en veel huizen staan (illegaal) op Airbnb."

Criminelen

Vooral de aanpak van nep dopedealers heeft prioriteit. Hun aanpakken is vrij lastig, legt Van der Laan uit. We proberen extra maatregelen te verzinnen maar het is moeilijker dan de aanpak van dealers die echte drugs verkopen. Die kun je met de drugswetgeving aanpakken. Deze mensen verkopen nepdrugs, ze lichtten mensen op met ruzie en gedoe als gevolg. Je moet er op heterdaad bij zijn."

Voor de oorzaak van de achteruitgang wordt gewezen naar de sluiting van coffeeshops op de Wallen. Die sluiting zou een wildgroei van nieuwe shops in de straat als gevolg hebben gehad. "De shops monitoren we nauwkeurig. Het is over het algemeen wel drukker geworden in de binnenstad en dus ook hier. Vandaar de overlast. De bewoners van de Haarlemmerdijk moeten wel weten dat we de klachten zeer serieus nemen, deze straat mag niet verder afglijden."