Honderdduizenden aanhangers van de oppositie zijn donderdag in Venezuela de straat op gegaan om het vertrek van de regering te eisen. Ook de Venezolaanse gemeenschap in Amsterdam besloot te protesteren op het Museumplein.

Zeker honderd Venezolanen sloten zich het protest aan. "Vandaag zijn de massaprotesten in Venezuela", zegt een deelneemster. "Dat is afgekondigd door de oppositie om de president af te zetten. Er is in Venezuela momenteel een politieke crisis. Al 17 jaar is er een socialistische partij aan de macht. Het is nu eigenlijk een dictatuur geworden. Er is geen vrijheid en democratie meer."

Volgens de demonstranten is er internationaal weinig aandacht voor de situatie: "Het is nu een humanitaire crisis geworden. Er is voedselcrisis, medicijnencrisis. Mensen hier vertellen dat zij familieleden hebben die zijn doodgegaan omdat ze geen medicijnen konden vinden om kanker te bestrijden. Geen dialyse voor leverproblemen. Geen aidsmedicatie. En ook geen condooms of anticonceptie, waardoor vrouwen zich nu laten steriliseren."

Gevreesd wordt voor geweld tijdens de protesten in Venezuela. "Vorige keer is dat ook zo geweest. We zijn daarom een beetje huiverig over wat er gebeurd. We betuigen onze steun door hier te staan op het Museumplein", besluit de deelneemster.