Onderwijswethouder Simone Kukenheim van Amsterdam heeft steken laten vallen in het dossier rondom de kinderen die deze week niet kwamen opdagen bij Gülen-scholen.

Dat zegt bestuurscommissielid Münire Manisa (PvdA) in het AT5-programma De Stelling. Manisa werd gevraagd naar haar mening over de stelling: "Amsterdam doet te weinig om de spanningen in de Turkse gemeenschap aan te pakken. Voordat de gemeenteraad vandaag vergaderde had ik daar een iets scherpere mening over. De burgemeester heeft vandaag heel veel toegelicht. Dat maakt dat ik mijn mening enigszins kan bijstellen", reageerde het bestuurscommissielid.

Direct daarop vertelde Manisa dat ze wel vindt dat Kukenheim steken heeft laten vallen: "Dat vind ik spijtig. Ik heb begrepen dat de wethouder ruim van tevoren wist wat zich afspeelde. Dat wist ze minstens een maand van tevoren. Dat signaal heeft ze van ouders gekregen. Op 18 augustus heeft ze ook een brief ontvangen van de ouders. Daarin stond dat zij hun kinderen niet meer op die school wilden laten studeren. Ze wilden hun kinderen naar een andere school laten gaan."

Manisa zegt het idee te hebben dat de brief niet serieus is opgepakt: "Daarom hebben de kinderen de eerste schooldag geen onderwijs genoten. Dat vind ik kwalijk.' Volgens het bestuurscommissielid hadden de kinderen tijdig overgeplaatst moeten worden: 'De ouders is verzekerd dat er genoeg ruimte was op andere scholen voor hun kinderen."

De hele uitzending van De Stelling is hier terug te kijken. Naast bestuurscommissielid Münire Manisa is ook opiniemaker Cemil Yilmaz te gast.