In de stad is tot nu toe achttien keer aangifte gedaan van Turkse Amsterdammers die zich bedreigd voelen, zegt burgemeester Van der Laan donderdag.

Dit zijn onder meer bedreigingen aan het adres van Gülen-aanhangers of van bedrijven die aangifte hebben gedaan omdat ze op de zogenaamde Gülen-lijst staan.

Dit zei de burgemeester tijdens de gemeenteraadsvergadering na vragen van bezorgde raadsleden over de Turkse kwestie. Na de mislukte staatsgreep in dat land groeide de spanningen in de Turkse gemeenschap, ook in Amsterdam en vooral tussen voor- en tegenstanders van president Erdogan. 

Diezelfde nacht nog riep Erdogan zijn aanhang op om de straat op te gaan, aan die oproep werd ook in Amsterdam gehoor gegeven. Op het Mercatorplein, maar ook op de Dam verzamelden tientallen Turken zich

Staatgreep

Aanhangers van Erdogan houden de beweging van de Turkse denker Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de staatsgreep van vrijdagavond.  

Op social media gingen vrij snel lijsten rond van Turkse bedrijven en instellingen, die door Turken in de stad geboycot zouden moeten worden. Diverse instellingen gaven aan zelfs bedreigingen te hebben ontvangen.

Geschrokken

"Ik ben er minder van geschrokken dan de raadsleden", zegt Van der Laan. "Als je kijkt naar het aantal aangiftes. Na zo'n coup barst het van de verwensingen naar elkaar. Justitie kan daar vaak niet zo veel mee."

"De coup was op 15 juli, toen heb ik met diverse partijen gesproken en gezegd dat iedereen recht heeft op bescherming. Elke aangifte krijgt een serieus vervolg."

"Bij de raadsleden hoor ik veel verontrusting, maar ik kan me voorstellen dat het nog erg meevalt aan de hand van achttien aangiftes", aldus de burgemeester.