Ajax heeft excuses aangeboden aan de fans in vakken 424 en 425 en maatregelen genomen na vechtpartijen tijdens de thuiswedstrijd tegen Willem II.

Na de vechtpartijen tussen fanatieke Ajax-fans en stewards tijdens de thuiswedstrijd tegen Willem II twee weken geleden gaat de club alsnog werk maken van het verplaatsen van de 200 overgebleven fans uit het fanatieke supportersvak 410.

Ze zullen tijdelijk worden ondergebracht in de vakken 404 tot en met 408. Dit is weliswaar niet op de F-side, het zijn vakken op de lange zijde van de tweede ring.

Dit zal al gebeuren tijdens de volgende thuiswedstrijd tegen Vitesse op zondag 11 september. Volgens fansite Ajaxlife hebben deze fans ook een mail van Ajax gekregen met uitleg.

De club maakt zo snel mogelijk werk van veilig staan op de F-side (Zuid Eerste Ring) en als dat geregeld is kan ook de groep 'achtergebleven' fans naar dat vak. Nu zijn daar alleen nog zitplaatsen.

Familievak

Vak 410, officieel zijn dat de vakken 424 en 425, was jarenlang de plek van de fanatieke supporters. Afgelopen seizoen besloot Ajax deze supporters te verplaatsen naar de F-side op de eerste ring en van de twee vakken een familievak te maken.

Omdat het niet lukte alle fanatieke fans naar beneden te krijgen ging het mis tijdens de laatste thuiswedstrijd tegen Willem II. De overgebleven 410-ers verzamelden zich boven in het nieuwe familievak en bleven staan tijdens de wedstrijd.  

Ajax had ze gewaarschuwd dat er nieuwe regels waren en dat ze in dat vak bijvoorbeeld niet meer mochten staan en dat er niet gerookt en geblowd mocht worden.

Stewards

Toen die zaterdagavond stewards de groep daarop aansprak ging het mis. De fans raakte slaags met stewards. Uiteindelijk werden vijftien supporters uit de Arena verwijderd, twee stewards raakten gewond bij een vechtpartij.

De supporters waren woedend over de aanpak van de stewards en de opdracht die ze blijkbaar van Ajax hadden gehad. Temeer omdat ze in de zomervakantie veelvuldig hebben aangegeven op antwoord van Ajax te wachten omdat ze nog niet overgeplaatst waren.

Eerste Ring

Uiteindelijk bleek er geen plek meer voor ze op Zuid Eerste Ring. Op Ajaxlife is te lezen dat uit een videoanalyse die is gemaakt blijkt dat vooral supporters uit andere vakken dan 410 zich hebben misdragen.

Dit leidde tot de vechtpartijen tussen supporters en stewards en later ook met beveiligers. De schermutselingen zorgden er ook voor dat veel ouders met huilende kinderen voortijdig het stadion verlieten.

"Wij beseffen dat we een inschattingsfout hebben gemaakt en zijn druk bezig om passende maatregelen te treffen om dergelijke incidenten met ingang van de eerstvolgende thuiswedstrijd te voorkomen", schrijft Ajax aan de fans in de betreffende vakken.