Verdacht pakketje bij Pegida-demonstratie was rookbom

De verdachte voorwerpen die tijdens de Pegida-demonstratie op 6 februari werden aangetroffen en waar de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) aan te pas moest komen, bleken rookbommen te zijn.

Dit blijkt uit een feitenrelaas van de gemeente, meldt Het ParoolDe politie sprak na de demonstratie over een bedrieglijk echte nepbom. Nu blijkt dat het om twee op afstand ontsteekbare rookbommen van 25 centimeter gaat. 

Van een echt explosief was geen sprake. De rookbommen geven enkel witte rook en geen explosie. De politie spreekt wel over een Improvised Explosive Device (IED), een geïmproviseerd explosief. Het gaat om het type Mega White Smoke XXL.

In de buurt van de plek voor de Stopera waar de extreemrechtse groep Pegida wilde demonstreren werd toen een verdacht pakketje gevonden. Er werd later een verdachte opgepakt voor het plaatsen van de 'bom', maar die bleek niets met het voorval te maken te hebben.

Door de vondst van de rookbommen was het niet meer mogelijk om op de beoogde plek te demonstreren. Een alternatief werd door Pegida-voorman Edwin Wagensveld afgewezen.

Tip de redactie