FIOD mag in beslag genomen gegevens VUmc niet inzien

Het onderzoek naar mogelijke fraude met declaraties van medische behandelingen op de afdeling kindergeneeskunde dreigt vast te lopen. Het ziekenhuis maakt, tot op heden met succes, bezwaar tegen het gebruik van de gegevens die de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) in beslag heeft genomen.

Dat meldt RTL Nieuws. De FIOD deed in 2014 invallen bij het ziekenhuis wegens onderzoek naar de administratie van de afdeling kindergeneeskunde. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vermoedde in 2012 al dat er 'onregelmatigheden' zaten in de registratie en declaratie van medische behandelingen op deze afdeling.

Beroepsgeheim

Hoewel het VUmc stelde dat het na de invallen 'volledig' aan het onderzoek meewerkte, blijkt nu dat het ziekenhuis zich de afgelopen anderhalf jaar hevig heeft verzet tegen het gebruik van de in beslag genomen gegevens.

Volgens het VUmc mag de FIOD de gegevens niet zomaar gebruiken, omdat er veel vertrouwelijke informatie bij zit, zoals patiëntendossiers.

Laatste kans

De FIOD heeft de laatste anderhalf jaar diverse methoden voorgesteld om de gegevens toch te kunnen doorzoeken, maar die bleken onwerkbaar. Een Rotterdamse rechter oordeelde daarop vorige maand dat de opsporingsdienst de gegevens niet mag doorzoeken.

De FIOD krijgt nog een laatste kans om een methode te verzinnen die wel werkt. De instantie heeft hiervoor drie maanden de tijd gehad, waarvan er inmiddels bijna twee zijn verstreken.

De mogelijke fraude zou tussen 2008 en 2011 zijn gepleegd. Het ziekenhuis declareert de behandeling van patiënten bij zorgverzekeraars en zij betalen vervolgens het ziekenhuis. Mogelijk is er te veel gedeclareerd en dus te veel uitbetaald door de zorgverzekeraars.

Tip de redactie