Een bovennatuurlijke ervaring beleven door een simpele scooterhelm op te zetten. De proef met de zogeheten Godhelm maakte deel uit van een studie van onderzoekers van de UvA. Saillant detail; de godhelm was nep.

"Het is een omgebouwde scooterhelm, met aan de binnenkant een paar elektroden bevestigd. Die zijn met de kabeltjes verbonden aan de zogenaamde versterker", zegt docent sociale psychologie op de Uva Michiel van Elk

"Ware het niet dat we in dit onderzoek gebruik hebben gemaakt van een placebo manipulatie."

Deelnemers, die de helm uitprobeerden tijdens het festival Lowlands, wisten niet dat de help nep was. Zij kregen de helm op, werden geblinddoekt en hoorden alleen witte ruis.

Hallucinaties

En er werd verteld dat de helm net dát deel van de hersenen waar hallucinaties en buitenlichamelijke ervaringen worden waargenomen, zou worden gestimuleerd.

Van Elk erkent dat hij de mensen in het ootje heeft genomen: "Dat was ook precies het doel van het onderzoek." Resultaat: de helft van de 180 deelnemers op Lowlands ervoer iets onverklaarbaars. Een groepje daarvan had zelfs ontmoetingen met iets bovennatuurlijks of wat subtielere effecten.

Bekijk de volledige reportage: