Uitmarkt vanaf volgend jaar niet meer op Museumplein

De Uitmarkt gaat verhuizen. Volgend jaar wordt de 40e editie gehouden op het Oosterdok.

Dat maakte de Stichting Uitmarkt zondagavond bekend. De 39e editie is door ruim een half miljoen mensen uit het hele land bezocht. 

In 2017 wordt de jubileumeditie gehouden rond het Muziekgebouw aan 't IJ, NEMO, het Marineterrein en het Scheepvaartmuseum. De daaropvolgende jaren vindt het evenement steeds op een andere locatie in de hoofdstad plaats.

"Het doel is om de druk op de binnenstad te verlichten", zegt Frans van der Avert, directeur Amsterdam Marketing, over de keuze om het evenement te verplaatsen.

Subsidie

Op de Uitmarkt kregen mensen dit weekend een voorproefje van het nieuwe culturele seizoen in Nederland, met meer dan 350 gratis optredens. Vanwege het warme zomerweer had de Uitmarkt extra maatregelen getroffen. Zo waren er openbare waterpunten en terrassen met schaduw.

Vorig jaar waren er ook al ongeveer 500.000 mensen op de Uitmarkt afgekomen. Onlangs werd bekend dat de Stichting Uitmarkt geen subsidie krijgt vanuit het gemeentelijke Kunstenplan voor 2017-2020. Cultuurwethouder Kajsa Ollongren vertelde gisteren dat ze zich hard gaat maken voor het voortbestaan van de Uitmarkt.

Tip de redactie