De Reddingsbrigade waarschuwt mensen die in verboden wateren zoals grote delen van de Amstel, zwemmen. Dat kan levensgevaarlijk zijn, zeggen ze.

Achter het Olympisch Stadion zwemt een groep jongeren. "Vorige keer zijn we naar de overkant gezwommen. Regels zijn er om gebroken te worden, zeggen we dan."

De Reddingsbrigade is niet blij dat de regels op een flink aantal plekken gebroken worden, want de risico's van het Amsterdamse water worden flink onderschat.

"Het grote gevaar hier is dat veel scheepvaart is, en plezierjachtjes. Dan is het ook niet best om naar de overkant te zwemmen. De kans dat je dan overvaren wordt is gewoon aanwezig", zegt Walter Weg van de Reddingsbrigade.

"Je wil niet een boot tegen je hoofd aan hebben en zeker niet in de schroef terechtkomen. Dat is gewoon gruwelijk. Dat wil je niet meemaken."

Video: 'Je wil niet een boot tegen je hoofd aan hebben'

Inschatting

Volgens de Reddingsbrigade zien de zwemmers de boten misschien wel, maar zijn de bootjes ook sneller bij ze dan soms gedacht wordt.

"De inschatting van de snelheid van een bootje op het water is moeilijk te maken. Blijf op jezelf en elkaar letten. Een ongeluk zit in een klein hoekje."