Na ruim dertig jaar neemt Mariska Majoor afscheid van de Wallen. Al die jaren heeft ze gestreden voor de belangen van sekswerkers, maar nu er kanker bij haar is geconstateerd is het tijd voor wat anders.

Op haar zestiende begon Majoor achter de ramen en tien jaar later opende ze het Prostitutie Informatie Centrum (PIC). Toen ze zelf als prostituee werkte stoorde ze zich aan de manier waarop er naar haar vak werd gekeken. Het werk moest uit de taboesfeer en ze wilde prostituees ondersteunen. 

Ook organiseerde ze demonstraties en liet regelmatig van zich horen op het stadhuis over het prostitutiebeleid. Anderhalf jaar geleden richtte ze belangenorganisatie Proud op. Gisteravond nam ze afscheid op het Oudekerksplein en dat viel niet mee.

Trots

"Het voelt heel dubbel. PIC ben ik trots op, Proud ben ik trots op. Maar ik heb ontzettend veel verdriet ook. Het is moeilijk om iets los te laten waarmee je zo bent verweven. Ik voel me echt geamputeerd eigenlijk. Ik heb het eigenlijk wel heel zwaar", aldus Majoor.

Nu ze de Wallen toch achter zich gaat laten, is het tijd voor een nieuwe droom. Een kleine boerderij. "Alle clichés over als je een levensbedreigende ziekte hebt, die zijn gewoon waar. Dat je gaat denken, oké goed, dan weten we dat. Waar draait het nou echt om en wat wil je het liefst."

Bekijk de video: