Als gevolg van de mislukte couppoging in Turkije zouden 'enkele tientallen leerlingen' bij de start van het nieuwe schooljaar van school willen wisselen.

Dit schrijft wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs) in een brief aan de gemeenteraad. Om hoeveel leerlingen het precies gaat is nu nog niet duidelijk. "Dit zal pas na de start van het schooljaar duidelijk worden."

De leerlingen worden van scholen gehaald die gelieerd zijn aan de Turkse prediker Fethulla Gülen. Gülen wordt door de Turkse overheid gezien als het brein achter de mislukte staatsgreep van 15 juli. Het gaat om twee scholen in Amsterdam en ééntje in Zaanstad.

Volgens Kukenheim is er op dit moment geen sprake van concrete dreiging richting scholen. Wel zijn alle betrokken partijen 'extra alert.' De vrees bestaat dat, als de scholen volgende week weer beginnen, spanningen uit Turkije overslaan naar het klaslokaal.

"Het staat ouders vrij een andere school te kiezen voor hun kind", benadrukt Kukenheim. "Het is echter onacceptabel als dit gebeurt onder druk of bedreiging, of als gevolg van intimidatie en pesterijen."