Hitte in Amsterdam: dat betekent versuft aan het werk op kantoor en plakkerige nachten in bed. Op zoek naar verkoeling? De nieuwe app UrbanClimad laat je zien waar je de koelste plekken in de stad kunt vinden.

UrbanClimad is ontwikkeld door de Wageningen Universiteit, Gemeente Amsterdam en AMS Institute. Het doel is Amsterdammers aan te moedigen om zelf het stadsklimaat te verbeteren en opwarming tegen te gaan. 

Met kleine aanpassingen in, op of rond je huis kun je namelijk al overlast van hitte en wind makkelijk verkleinen of zelfs voorkomen. UrbanClimad geeft tips toegespitst op de exacte locatie van je huis of bedrijf die je makkelijk zelf of met de buurtvereniging kunt toepassen, zegt meteorloog Gert-Jan Steeneveld van de Wageningen Universiteit, een van de ontwikkelaars van de app.

Lees ook: KNMI geeft code geel af voor aanhoudende hitte 

Tuintjes met tegels

Mogelijke maatregelen zijn de gevel te laten begroeien met planten of een groene pergola te maken. Een andere belangrijke tip is het onttegelen van de tuin. Gert-Jan Steeneveld: "Heel veel tuinen bestaan uit tegels. Als er een zware bui valt, kan het regenwater niet goed weg. Bovendien houden tegels warmte vast. Stenen absorberen de warmte en laten die 's avonds maar langzaam los. Dat houdt de stad warm."

Extra groen levert de Amsterdammer winst op, zegt Steeneveld. "Als je 10 procent meer groen plant, wordt het 0,6 graden minder warm in je leefomgeving. Als je rekent in gevoelstemperatuur is het voordeel nog groter. Als je met planten schaduw maakt, bijvoorbeeld met pergola's, dan kan dat 10 tot 15 graden gevoelstemperatuur schelen."

Zoals op de kaart in de app is te zien, is het centrum een van de warmste plekken van de stad. Hoe roder hoe warmer, hoe groener en blauwer hoe koeler. De grachtengordel is alweer wat koeler dan de binnenstad. De kaart is daar niet rood maar geel gekleurd. Dat komt door het water en de bredere straten, waar meer wind doorheen kan. Behalve het centrum is ook de Pijp relatief warm. Dat komt door de vele hoge gebouwen en smalle straatjes. Andere hete stukjes stad zijn de Helmersbuurt en de Jordaan.

Steeds meer hittestress

Over het algemeen is de Amsterdammer nog niet heel actief bezig om die stadshitte tegen te gaan, weet meteoroloog Steeneveld. "Dat zal veel meer moeten. We moeten ons voorbereiden op meer hitte. Nu hebben we nog zo'n 250 uur per jaar last van hittestress, in 2050 is dat verdubbeld."

De gratis app UrbanClimad is nu nog alleen beschikbaar voor Android-telefoons. Het is nog even wachten op toestemming van Apple. Dan is de app er ook voor iPhones. Voor groene daken en gevels kun je bij de gemeente overigens subsidie krijgen

Lees ook: Warm in de stad? 'Een heerlijke dag, alle stress glijdt van je af!'