De mannen verkleed als vrouwen en de vrouwen als mannen: het is weer Hartjesdag op de Zeedijk vandaag. Als je er voor het eerst rondloopt dan zou je denken dat de Gay Pride nog steeds bezig is, maar het tegenovergestelde is waar. 

Volgens de bezoekers is de Hartjesdag namelijk nog leuker dan de gaypride. "Dit is echt gewoon een oud volksvermaak en de Gay Pride is dat niet. Dat is gewoon in het leven geroepen", vertelt een van de deelnemers.

Het is ooit begonnen als Hertjesdag. "In de oude tijden mocht men een keer per jaar op het landgoed van de grote bazen een hert schieten. Dan gingen ze dat roosteren en om het vuur dansen. Maar ze hadden alleen hun eigen kleren, dus de vrouwen ruilden van kleding met de mannen en andersom om er leut van te maken", legt organisator Hans Dikker uit.

'Volgend jaar meer publiciteit'

Dit jaar waren opvallend minder vrouwen als man verkleed. "Dat komt er dat er denk ik dit jaar iets te weinig publiciteit aan is gegeven. Dat willen we volgend jaar weer proberen op te krikken, want in het verleden waren er meer vrouwen als man verkleed, dan andersom", aldus oud-organisator Annemieke Post.

De Hartjesdagen op de Zeedijk worden sinds vorig jaar na twee jaar afwezigheid weer jaarlijks georganiseerd.

Video: bezoekers Hartjesdag hebben het naar hun zin