Stewards op straat, flyers met informatie en een laag parkeertarief: hiermee moet de overlast van de massa's touringcars rond het Museumplein worden opgelost. Maandag werd gestart met een proef.

"Wat je zag is dat touringcarchauffeurs recht voor de musea gingen uitladen en dat het eigenlijk een beetje een puinhoop was. En dat terwijl hieronder een heel mooie garage ligt, perfect voor touringcars waar mensen ook recht voor de musea kunnen uitkomen. We hebben nu georganiseerd dat er onder de grond wordt geparkeerd en niet boven de grond", aldus stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar.

Om de chauffeurs op de juiste plek te laten parkeren, is er een samenwerking aangegaan met Q-Park. "De grote uitdaging bij dit project is: hoe verleiden we de touringcarchauffeurs om in die garage te gaan staan. Dat doen we door het halteren, dus kort in- en uitstappen, gratis te maken. Daarna betalen ze een heel laag tarief per uur, vijf euro", vertelt Guido Frankfurther van stichting Welkom Amsterdam.

Lees ook: Branchevereniging pleit voor betere voorzieningen voor touringcars

Buiten parkeren goedkoper

De chauffeurs moeten echter vaak lang wachten en dan is buiten de garage parkeren toch een goedkopere optie. "We rijden ze niet achterna, maar we zorgen dat ze echt weten van: jongens niet op de stoep, onder de grond voor een redelijk tarief. Vijf euro per uur voor zo'n grote bus, ik denk dat dat heel redelijk is", vertelt Slettenhaar.

De proef duurt een maand. Daarna wordt bekeken of dit de manier is om de overlast te beperken.

Video: Proef om touringcars Museumpleingarage in te krijgen