Ambulancedienst bezorgd om toename ongelukken met toeristen

Ambulance Amsterdam maakt zich zorgen over het toenemende toerisme in de stad. De laatste vier jaar is het aantal keer dat een ambulance moest uitrukken voor een toerist meer dan verdubbeld: van 1.500 naar 3.500 ritten per jaar.

Dagelijks komen er bij de Meldkamer Ambulancezorg tien meldingen binnen, vier jaar gelden waren dat er vier. Volgens Peter Duijf zijn de tijden voorbij dat een enkele Engelsman klem zat tussen de deuren van de tram. Nu gebeuren er aan de lopende band ongelukken met Britten die de verkeerde kant opkijken als ze oversteken, zo zegt hij tegen De Volkskrant.

Ook huurfietstoeristen zorgen voor veel meldingen. "De mensen die zich massaal met hun huurfiets in het verkeer storten en geen weet hebben van het gevaar van bijvoorbeeld de tramrails."

Tevens rukken ambulances vaak uit naar festivals om hulp te verlenen aan toeristen. Door de taalbarrière kunnen ze niet goed uitleggen wat er aan de hand is, dus wordt een ambulance opgeroepen.

De Meldkamer Ambulancezorg overweegt een tolkentelefoon, zodat er bij het maken van een melding minder tijd verloren gaat door taalproblemen.

De ambulance moet bij een noodoproep binnen vijftien minuten op locatie zijn, maar komt op papier nog vaak te laat omdat er onduidelijkheid is over de locatie van de toerist. "Zodra de telefoon overgaat, gaat de teller aan."

Tip de redactie