Dodelijk konijnenvirus RHD2 bereikt Amsterdam

Het dodelijke konijnenvirus, RHD2, heeft nu ook Amsterdam bereikt.

De ziekte, die de organen van de dieren aantast laat lang geen symptomen zien, totdat het konijn al bijna sterft.

Eind vorig jaar kwamen de eerste berichten over de nieuwe ziekte naar buiten. RHD2 zorgde voor massale konijnensterfte op andere plekken in het land. Het virus verplaatst zich onder meer via kleding, water, voedsel, urine en hokken.

Niet beschikbaar

Een lange tijd was er weinig aan doen, een vaccin was nog niet beschikbaar. Maar daar is sinds kort verandering in gekomen. 

Met de komst van het vaccin ontstond er een run en nu is het medicijn alweer bijna op. De baasjes die misgrijpen, moeten dus andere maatregelen nemen. "Pluk bijvoorbeeld geen gras uit het bos en geen planten uit de moestuin. Vermijd ook plekken waar mensen met schoenen hebben gelopen en veel konijnen hebben gezeten.", zegt de Amsterdamse dierenarts Philip Verbeek van Dierenkliniek de Wetering.

Kinderboerderij

Het gevaarlijke aan het virus is, is dat de symptomen pas heel laat kunnen worden opgemerkt. Dat merkten ze ook bij Kinderboerderij De Werf in Watergraafsmeer. Daar bezweken de afgelopen tijd vier konijnen plotseling aan de ziekte. "Eerst was de inenting niet beschikbaar en hadden we ook niet de financiële middelen. Nu worden we ondersteund en kunnen we alle konijnen inenten. Daar zijn wij heel blij mee", zegt Linda Olde Dubbelink van Kinderboerderij De Werf.

Toch hebben ze op de boerderij hun handen vol aan alle voorzorgsmaatregelen. "Ik denk dat het nog wel even duurt. Er moet eerst een goed vaccin komen. Deze is maar voor een halfjaar. Als het in de jaarlijkse cocktail kan, dan hoop ik dat het helemaal de kop in wordt gedrukt."

Tip de redactie