Bewoners Haarlememmerbuurt klaar met drukte

Bewoners van de Haarlemmerbuurt in Amsterdam zijn helemaal klaar met de aanhoudende drugsoverlast en illegale hotels in hun straten.

Eerder bleek al  dat ondernemers in de buurt moeite hebben het hoofd boven water te houden, nu denken sommige bewoners zelfs aan het verlaten van de wijk.

Vrijdagavond hielden ze een sit-in voor het West Indisch Huis in de Haarlemmerstraat. De directe aanleiding: het verwijderen van openbare bankjes voor het pand. Maar achter de bankjeskwestie gaat een grotere ontevredenheid schuil bij bewoners, namelijk de overlast door drugstoeristen en illegale hotels.

"Mensen zeggen: vanaf de Korte Zeedijk liepen we een paar jaar geleden leuk door. Nu gaan we daar toch een beetje mee stoppen", zo stelt een demonstrerende bewoner.

"Ik woon hier 37 jaar. Maar door de drukte vraag ik me nog wel eens af, wil ik hier nog wel oud worden? Ik heb me ook onlangs ingeschreven voor een project in de Houthavens. Om misschien de drukte, als het zo door blijft gaan, te gaan vermijden", zegt een andere buurtbewoner.

Zorgen

Voormalig winkelstraatmanager Nel de Jager kan de zorgen begrijpen. "Het wordt wat anoniemer allemaal. Daarvoor kenden ondernemers en bewoners elkaar goed. Toen deden ze veel samen, nu is het gewoon ieder voor zich. Ik heb dat nu van een aantal mensen gehoord, die gewoon zeggen: nou, ik vind het niet meer mijn buurt."

Tip de redactie