De verdachte van de moord op fietsenmaker Temel Kobya ontkent dat hij iets met de zaak te maken heeft. Donderdag stond de 37-jarige Irfan E. voor het eerst voor de rechter.

In maart zou hij de fietsenmaker in zijn zaak aan de Jan Tooropstraat hebben doodgestoken. Daarna ging hij er vandoor met een buit van 1250 euro.

Veel in deze zaak hangt af van een belangrijke getuige. Maar volgens E. heeft hij zijn verhaal verzonnen.

"Deze man is pas na ruim anderhalve maand naar de politie gegaan en dat is na de uitzending van Opsporing Verzocht, waarin een beloning van tienduizend euro is uitgevaardigd en daarnaast ook nog eens daderinformatie is verstrekt", aldus de advocaat van E., Yehudi Moszkowicz. Ook wees hij erop dat deze getuige een hennepdealer met geldproblemen zou zijn.

Lees ook: Getuige moordzaak Kobya: 'Verdachte zat onder het bloed en gaf moord toe'

DNA-spoor

Het OM claimt ook DNA van de verdachte te hebben aangetroffen bij Kobya. Maar de advocaat zegt dat dat ook van een eerdere ontmoeting kan komen.

"Dat bedoel ik met alle respect wat ik nu ga zeggen, maar uit het dossier is naar voren gekomen dat het slachtoffer zich niet heel vaak waste. Een keer per week ongeveer. En daarnaast ook nog eens zijn kleding niet heel vaak ververste en waste. Dus als mijn cliënt, wat hij ook bekend, hem een keer een hand heeft geschud twee weken daarvoor, is het heel erg aannemelijk dat het DNA nog op het kleding zit."

Maar het OM is het daar niet mee eens. "Het DNA-spoor wat we gevonden hebben op het slachtoffer, dat was een spoor op een bepaalde plek en het is niet geloofwaardig om te concluderen dat dat oud DNA zou zijn van weken daarvoor wanneer ze elkaar mogelijk ontmoet zouden hebben."

Bekijk de video: 

Geloofwaardigheid

Ook de geloofwaardigheid van de getuige staat wat het OM betreft niet ter discussie. "We hebben een verklaring van meneer opgenomen en die achten wij geloofwaardig. En het feit dat hij mogelijk verslaafd is wil niet zeggen dat hij geen geloofwaardige verklaring kan afleggen."

Het onderzoek wordt nu voortgezet, Irfan E. blijft vastzitten. Op 27 oktober wordt de zaak voor de rechter verder inhoudelijk behandeld. De tienduizend euro tipgeld is nog niet uitgekeerd.