Ratten winnen terrein in stad

Het aantal ratten in de stad begint steeds serieuzere vormen aan te nemen.

De GGD houdt de meldingen van het aantal ratten bij. Hierin is een stijging van 17 procent te zien.

De rat doet zich tegoed aan zwerfvuil en overleeft door zachte winters, schrijft Het Parool. Het aantal plekken waar ratten werden gespot is gestegen van 2091 in 2014 tot 2447 in 2015. 

Behalve buiten bij straatvuil en in parken worden ratten ook steeds vaker gezien in huis. Wijken die daar het meeste last van hebben zijn de Staatsliedenbuurt, De Pijp, De Baarsjes, Oud-West, de Indische Buurt en Oosterparkbuurt.

Vooral bewoners van oude woningen hebben last van de beesten. Ook maken ze handig gebruik van kleine gaatjes in het oude rioolstelsel. Er zijn al ratten gespot in keukens en in de toiletpot, zegt een milieuwetenschapper van de GGD.

Lees ook: SP wil alle ratten in de stad uitroeien

Moeilijk inschatten

Ook buiten de ring is er veel overlast van de knaagdieren. Ook in Noord, Zuidoost en Nieuw-West stijgt het aantal meldingen. Hoeveel ratten er zich nu in Amsterdam bevinden is moeilijk in te schatten.

"Vroeger rekende de GGD één rat per inwoner, dan zou het in Amsterdam tegenwoordig neerkomen op ruim 800.000 ratten. New York rekent met vijftig ratten per melding, wat neerkomt op één rat per vier inwoners. Dat zou in Amsterdam neerkomen op 122.350 exemplaren, ofwel één rat per zeven inwoners. Maar we weten het niet", zegt milieuwetenschapper Jan Buijs van de GGD.

Tip de redactie