Rederij Kooij haalt bakzeil bij de rechter

Rederij Kooij heeft het kort geding verloren dat het had aangespannen tegen de gemeente vanwege de nieuwe eisen waaraan rondvaartboten binnenkort moeten voldoen.

De nieuwe regels zorgen er volgens de rederij voor dat kortere boten meer kans maken dan langere boten.

Dat is volgens Kooij oneerlijk voor de huidige rondvaartboot-eigenaren. "Dit kort geding is belangrijk omdat hiermee eigenlijk het voortbestaan van mijn rederij, maar ook van andere rederijen, op het spel staat", aldus directeur Ramon van der Storm van rederij Blue Boat tijdens het kort geding. "En met het voortbestaan van de rederijen, ook het voortbestaan van alle mensen die er werken."

De rechter was het niet eens met de kritiek van de rederijen. Volgens hem is er geen reden om aan te nemen dat rederijen als Kooij geen exploitatievergunning zullen krijgen.

Nieuwe verdeling

Ook zijn er volgens de rechter geen aanwijzingen dat nieuwkomers zich met kleinere boten zullen inschrijven om op die manier Kooij en anderen 'uit de markt te drukken'.   

De gemeente gaat vanaf 2020 de markt open gooien, waardoor de gevestigde rederijen hun vergunning voor een deel of helemaal kwijtraken. Van 1 september tot eind oktober kunnen geïnteresseerden, waaronder de gevestigde, zich inschrijven voor de nieuwe verdeling.

Actie

In totaal worden er 135 vergunningen verleend aan boten langer dan 14 meter.  

De rondvaartbranche voerde flink actie tegen de nieuwe regels. In juni blokkeerden tientallen boten het water voor de Stopera.

Tip de redactie