Ondernemers Haarlemmerdijk strijden voor behoud luifels

Zonweringen die al decennia lang aan de gevels van de Haarlemmerdijk hangen, moeten van de gemeente weggehaald worden.

Volgens de ondernemers zijn ze onmisbaar. Maar volgens het stadsdeel ontsieren de vele luifels het straatbeeld. Bovendien was het al veel langer verboden, maar werd er tot nu toe simpelweg nooit gecontroleerd.

Ton Pouw van slagerij Pouw kan er niet bij. "We hebben fotomateriaal teruggevonden van 1965 en er zit hier al een slagerij vanaf 1902. Al die tijd heeft er wel wat gehangen. Dat heb ik ook bij de gemeente gemeld. Maar ze willen niet luisteren."

Ook Marco Groenewegen van Zoet en Hartig is verbolgen. Hij wijst erop dat de zonwering absolute noodzaak is: "De zon staat van 12.00 uur tot 20.00 uur 's avonds op onze winkelruit. Je kan je wel voorstellen wat dat doet met onze chocolaatjes. Alles smelt gewoon. De gemeente is langs geweest en zei dat alles er prima uitzag. Twee dagen later kreeg ik een brief waarin stond of we hem vóór 15 augustus van de gevel wilden halen."

Het stadsdeel zegt dat de luifles in principe verboden zijn, toch zegt stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje dat niet alle hoop verloren is voor de winkeliers. "De regels zijn vastgesteld. Ze mogen een vergunning aanvragen en ik zal zelf beoordelen wat we daarmee doen."

Slager Pouw is iets stelliger. "Je kan beter een busje ME meenemen, want ik laat dit niet zomaar gebeuren. Ik ga strijdend ten onder, al moet ik de landelijke politiek erbij halen. Hij gaat niet weg!"

Tip de redactie