Buurtbewoners fel tegen weghalen iepen Amstelveenseweg

Meerdere buurtbewoners zijn fel tegen de plannen van de herinrichting van de Amstelveenseweg in Amsterdam. Met name de 43 iepen die tegen de vlakte gaan zien de omwonenden niet zitten.

Veiligheid

De Amstelveenseweg gaat op de schop, omdat de doorstroming en veiligheid in de straat volgens de gemeente niet goed zijn. Bovendien is het tijd voor een opknapbeurt. In de nieuwe plannen voor de weg worden de oude bomen misschien gekapt, om plaats te maken voor nieuwe. "Onwenselijk", zegt buurtbewoonster Mirjam. "De buurtbewoners kregen allemaal een formulier van de gemeente in de bus, en ze konden kiezen uit drie plaatjes", laat omwonende Elisabeth weten.

Protestactie 

Omdat auto's aan de Amstelveenseweg 50 kilometer per uur mogen rijden, moet het fietspad volgens de officiële richtlijnen vrij liggen van de weg. Maar daar moeten de oude iepen dus waarschijnlijk voor wijken. Volgens Elisabeth en Mirjam schort er van alles aan de nieuwe plannen. Ze zijn een protestactie gestart. "Hoofddoel is dat de bomen blijven en dat het fietspad niet op de stoep wordt geplaatst, zodat als we de deur uit stappen, we meteen op het fietspad staan", zegt Elisabeth.

"Ik heb drie avonden lang gelopen en 350 handtekeningen verzameld. Ook op Facebook zijn meer dan 500 mensen tegen. Sommige bomen zijn al 96 jaar oud. Bovendien woon ik op de bovenste verdieping en dan zie je hoe mooi groen ze zijn. Dat kan je niet vervangen door kleinere bomen", aldus Mirjam. Volgens Elisabeth vangen de bomen ook fijnstof op. 

Voorstel buurtbewoners

Inmiddels hebben de buurtbewoners een eigen voorstel gemaakt, waarbij de auto's tussen de bomen parkeren. Volgens het stadsdeel is dat voorstel niet veilig, omdat de auto's het fietspad dan moeten oversteken om te kunnen parkeren. Verder reageren ze nog niet inhoudelijk op de zaak, omdat de herinrichting pas in de eerste fase is. Begin 2017 besluit de gemeenteraad over de ontwerpen.

Tip de redactie