Ajax heeft het contract met supportersvereniging SVA begin juni opgezegd. De opzegtermijn van een jaar betekent dat alle privileges van de SVA-leden, volgend jaar juni komen te vervallen.

Het belangrijkste privilege, met voorrang wedstrijdkaarten kopen met de door SVA uitgegeven club card, verdwijnt ook. Ajax heeft aangegeven vanaf 2017/2018 met een eigen lidmaatschapsprogramma te willen komen, schrijft Het Parool. SVA heeft bijna honderduizend leden en bestaat 24 jaar.  De vereniging zegt onaangenaam verrast te zijn door het nieuws.

"We betreuren dat het voornemen van Ajax in dit stadium al naar buiten is gekomen. Natuurlijk waren wij onaangenaam verrast over dit voornemen. Momenteel zijn wij in goed gesprek met de directie van Ajax over hoe nu verder. Wij bestaan in mei 25 jaar en hebben in al die jaren een grote fanschare (96.000 leden op 30 juni 2016) weten op te bouwen; daar kan niet zomaar aan voorbij worden gegaan", schrijft de vereniging op haar site.

SVA zegt verder nog in gesprek te zijn met Ajax over een invulling van een nieuwe rol. Ajax heeft aangegeven graag in gesprek te blijven met alle geledingen van de supporters. Maar daar is SVA niet gerust op. De vraag is wat de waarde van een lidmaatschap van de SVA zal zijn, als de vereniging geen privileges meer kan bieden.

Een woordvoerder van burgemeester Van der Laan heeft verbaasd gereageerd op het nieuws. De burgemeester is door Ajax niet ingelicht over het besluit.